H. sapiens byl v Evropě mnohem dříve

20.12.2011 13:04

21.Století: Náš druh – Homo sapiens – osídlil Evropu o několik tisíciletí dříve, než se dosud předpokládalo. Důkaz přinesla i česká věda. Ke spoluautorům nové studie patří i vedoucí Střediska pro výzkum paleolitu a paleontologie Archeologického ústavu AV ČR v Brně prof. Jiří Svoboda, jenž zároveň vede badatelskou základnu v Dolních Věstonicích. Je též ředitelem Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Mezinárodní vědecký tým vedený Ústavem antropologie Vídeňské univerzity analyzoval dva mléčné zuby z jeskyně Cavallo v jižní Itálii, nalezené v kontextu tzv. kultury uluzzienu. Od chvíle svého objevu v roce 1964 se oba zuby považovaly za neandertálské, avšak nová studie, nyní publikovaná v časopisu Nature, je anatomicky přisuzuje modernímu člověku.

Dr. Stefano Benazzi a jeho kolegové srovnávali digitální modely (viz obr.) vzniklé CT skenováním obou zubů s velkým souborem mléčných zubů neandertálců i prvních anatomicky moderních lidí, včetně nálezů z paleolitického areálu Dolní Věstonice-Pavlov na jižní Moravě. Nezávisle na sobě srovnávali jejich vnější i vnitřní znaky, jako jsou síla zubní skloviny a celkový profil korunky.

Datování provedené týmem Oxfordské univerzity na ulitách mořských měkkýšů z nálezové vrstvy ukazuje na stáří 43 000–45 000 let. Časově tedy zuby z jeskyně Cavallo předcházejí nálezům anatomicky moderních lidí z jeskyní Pestera cu Oase, Muierii a Mladeč, které měly až dosud v Evropě primát.

 

—————

Zpět