Robin Hood: Statečný zbojník, nebo zlotřilý loupežník?

20.12.2011 12:51

21.Století: V hlubokém, nebezpečném lese Sherwood je jen jeden pán. Jeho šípy létají rychlostí blesku a početná skupina zbojníků mu neustále stojí za zády. To je Robin Hood, muž který se nesehne ani před tím nejmocnějším pánem. Bojuje za spravedlnost. Bohaté obírá, aby chudé nakrmil. Na kolena ho dostane jen jediné – krásná Mariana. Kdo ale vlastně byl tento anglický legendární hrdina, jehož jméno žije dodnes?

Na kraji prořídlého lesa stojí mohutný dub. Jeho zkroucené větve se ohýbají ve větru a vysoká koruna svědčí o úctyhodném stáří. Tento strom ještě pamatuje historii statečných rytířů a slavných králů. Je to jediný svědek doby, kdy se v okolí proháněl Robin Hood. Jméno slavného hrdiny je dnes známým pojmem. Příběh se dočkal mnoha uměleckých zpracování. Stále však zůstává nezodpovězena otázka, kdo byl tento muž ve skutečnosti. Existoval opravdu nějaký Robin, který „bohatým bral a chudým dával“? Řešení je zapeklité. Co když to byl naopak zločinec na útěku? Anebo je to celé dokonce pouhá pohádka, která se nikdy doopravdy neodehrála?

Luk a šíp, Mariana a les Sherwood, to jsou atributy neodmyslitelně spjaté se jménem Robina Hooda. O jeho příběhu víme asi toto: Muž z anglického Nottinghamu přijde o svůj majetek a vydává se všanc životu v nedalekém Sherwoodském lese, který je zhruba 2 kilometry severozápadně od Nottinghamu. Zde se přidá ke skupině zbojníků a stává se jejich vůdcem. Společně bojují proti útlaku mocných. Přepadávají bohaté a lup rozdávají chudým. Vzniká tak legenda o heroickém lukostřelci, který stojí za slabšími a bezmocnými. Do příběhu o hrdinských činech je rovněž zakomponována milostná zápletka. Vyvolenou Robina je urozená Lady Mariana, která je však zaslíbena někomu jinému. Zbojník její srdce ale přesto vybojuje a vytvoří s ní pár. Je to však psanec, na jehož hlavu je vypsána tučná odměna, a tak se neustále musí chránit před těmi, kteří mu usilují o život. Nakonec ale přece jen podlehne. Způsob jeho smrti se v různých legendách liší. Známá je například verze, při níž je zavražděn matkou představenou, která potřebuje finanční odměnu kvůli záchraně kláštera. Slavný dodatek pak praví, že si Robin vystřelením šípu určí místo svého hrobu. Co je tedy na této legendě pravdy a co je pouhá smyšlenka?

Nikdo ho neviděl!
Možných identit Robina Hooda je více. Stojí před námi chrabrý válečník, který se uchýlil do lesů, nebo zločinec, jenž je nucen se skrývat? Má původ urozený, či pochází z nejnižších vrstev? „Najít Robina Hooda je detektivní příběh. Nikdo neřekl, že zná Robina Hooda, nikdo netvrdí, že ho potkal,“ říká pro dokument amerického kanálu History Channel profesor Graham Black z Nottinghamské Trent univerzity. Po osobnosti slavného zbojníka musíme zapátrat v raných legendách. První pramen, jenž se o něm nepřímo zmiňuje, spadá zhruba do roku 1377. Jedná se o epickou báseň Piers Plowman od spisovatele Williama Langlanda (1332–1386). Ovšem se samotným jménem Robin Hood se setkáme až na začátku 15. století, v první sloce básně, která začíná: „Robyn Hode in Scherewode stod“ („Robin Hood v Sherwoodu stál“ – překl. red.). Tento muž však z lesa nepochází. Jeho původ leží samozřejmě jinde. Problém je v tom, že v každé pověsti se informace liší...

Byl to křižák?
„Jestli někdy existoval Robin Hood, žil někdy mezi lety 1180 a 1280,“ říká současný válečný historik Mike Loades. Do tohoto období ho však zařazují až legendy z 16. století. Ty dřívější hovoří spíše o období mezi 13. a 14. stoletím. Přesnější časové zařazení je přitom zcela klíčové pro celý příběh. Pokud totiž platí pozdější varianta, pak by Robin žil v době slovutného anglického krále Richarda I. Lví srdce (1157–1199). Jeho identifikace by tak byla zase o něco snazší. Nakolik ale může být tato datace přesná? Podle všeho je ovlivněna románem Ivanhoe od skotského spisovatele Waltera Scotta (1771–1832), který příběh do této doby zasazuje. Říká, že vycházel z rukopisu z roku 1600 a odkrývá podle něj pozadí známé přezdívky. Robin Hood se totiž v jeho díle jmenuje Robert Locksley a je to rytíř, který se vrací z křižácké výpravy (pravděpodobně třetí, probíhající v letech 1189–1192). Jeho jméno je později přetransformováno v Robin z Locksley a později vzniká přídomek Hood. V některých pramenech se z něj dokonce stává partyzán, který bojuje proti nástupci krále Richarda I., Janu Bezzemkovi (1166–1216). Právě za jeho vlády se totiž Anglie zmítá v chudobě a obyvatelé jsou takřka „dřeni z kůže“. Existují však ještě další verze legendy.

Zločinný zbojník?
V raných baladách je Robin Hood zemanem, který přijde o svůj majetek. Není ovšem zcela jasné, co je pojmem „zeman“ vlastně míněno. Může se prý jednat o aristokrata, vlastníka svobodné půdy, ale i prostého občana. Historické zmínky ve středověkých pramenech sice existují, ovšem Robin zde vystupuje jako lidový hrdina, který povstal pravděpodobně z ústního vyprávění. Zřejmě nejranější záznam pochází z kroniky Scotichronicon, kterou mezi lety 1377–1450 sepisují skotští historikové John Fordun (1360–1384) a Walter Bower (1385–1449). Stojí zde: „V tomto čase [1266], z řady těch, kterým byl odebrán majetek, vyvstal oslavovaný zbojník Robin Hood (s Malým Johnem a jejich společníky), jehož úspěchy a hloupé a vulgární radosti jsou oslavovány v komediích a tragédiích, zatímco balady v podání dvorních šašků a zpěváků o jeho dobrodružstvích mají přednost před všemi ostatními,“(překl. red.). Řada lidí tak Robina Hooda nepovažuje za hrdinu, ale zločince, kterému vše projde.

Každý vyvrhel Hoodem
Ať už se jedná o jakoukoliv verzi příběhu o Robinu Hoodovi, jisté je, že je to psanec. Z nějakého důvodu se uchýlil do ilegality a skrýval se. Z historických pramenů víme, že jeho jméno bylo dokonce v některých oblastech používáno jako synonymum pro zločince. Žaloba, která je předložena parlamentu roku 1439, viní ze zločinecké činnosti a tuláctví muže jménem Piers Venables, který se uchýlil do lesů, „jako by to byl Robin Hood a jeho společníci“. Výraz se používá i později, ještě v 17. století je označením zrádcovství a neposlušnosti. Toulající se psanci a vyvrhelové žijící v anglických lesích nejsou ve středověku žádnou výjimkou. Jak vysvětluje profesorka historie Miri Rubin (*1956) z Londýnské univerzity: „Jeden způsob, jak uniknout trestu, bylo jednoduše utéci. Utéci od zákona a stát se psancem.“ A v těžkých dobách, kdy lidem dochází prostředky k obživě, se trestancem může stát téměř každý. Středověké lesy jsou prý plné hladových, zoufalých mužů, kteří přepadávají pocestné, aby nezemřeli hlady. Jedním z nich mohl být i Robin. Jeho příběh je však jiný v tom, že on údajně nekrade jen pro sebe, ale i pro chudinu.

Má modrou krev?
Představa Robina Hooda jako zločince, jenž se snaží zachránit si holý život, a možná se i mstí těm, kteří mu sebrali majetek, je však dost neurčitá. Takových tuláků, kterým se říkalo Robin Hood a kteří žili ve 13. či 14. století, je totiž podle historiků hned několik. V soupisu sčítání lidu z let 1228 a 1230 například figuruje jméno Robert Hood, jemuž se přezdívá Hobbehod. Sice je rovněž na útěku před trestem, jinou spojitost se slavným zbojníkem u něj ale nenajdeme. Zajímavější je proto identifikace Robina s některým ze šlechticů. Později se sice ustálí spojení Robina s Robertem Locksleym, existují však i jiné návrhy urozených kandidátů na Hooda. Jedním z nich je Robert, hrabě z Huntingdonu. Na něj odkazuje například Thomas Gale, vévoda z Yorku (1635–1702). Jenže tento muž pravděpodobně nikdy nežil, v genealogii hrabat z Huntingdonu o něm totiž není ani zmínky. Objevuje se proto názor, že Robinem byl spíše muž jménem Robert Fitzooth, uchazeč o Huntingdonské hrabství. Měl žít mezi lety 1160–1247, jenže historikové se pro nedostatek důkazů domnívají, že i on je pouhou fikcí.

Spory o domovinu
Kromě problémů s identifikací samotné osoby Robina Hooda existují také spory o to, kde vlastně působil. Oblastí, která je označována za „zemi Robina Hooda“, je anglické hrabství Nottinghamshire. Právě zdejší Sherwoodský les se stává jednou z ikon příběhu o tomto hrdinovi. Jenže dřívější balady ho zasazují jinam. Oblastí, kde se údajně vyskytoval, se stává Yorkshire, území nacházející se severozápadně od Nottinghamshiru. Ve starých baladách se totiž objevuje zmínka o lese Barnsdale, kde prý zbojník žil. Jak tedy vyřešit dilema ohledně „Hoodovy lokality“? Podle názoru odborníků je pravděpodobné, že tehdejší lesy byly mnohem rozsáhlejší než dnes, a proto mohly být Sherwood a Barnsdale propojené. Dokonce se prý mohlo jednat o jediný les. Na jaké jeho straně a potažmo i území Robin a jeho družina žili?

Hrdinů je potřeba
Z legend a balad však není znám jen zbojník Robin. Stejně slavná je i jeho družina Veselých chlapců (Merry men). Jednalo se rovněž o psance, kteří pomáhali svému veliteli, a každý z nich se vyznačoval specifickými povahovými rysy, každý byl odborníkem na něco jiného. Jsou i oni reálnými postavami? Někteří z těchto kumpánů figurují v legendách již od samotného začátku, to je případ Malého Johna, nejbližšího Robinova souputníka. Během dlouhých let se však podoba družiny proměňuje. Někde se přidávají nová jména, jinde zase některá mizí. Dalším otazníkem je Mariana. V příbězích se objevuje až v 16. století a její předlohou je pravděpodobně hrdinka francouzské hry Le Jeu de Robin et Marion (Hra o Robinovi a Marion) od francouzského umělce Adama de la Halle (1237–1288). Není tedy nakonec slavný příběh o zbojníkovi Hoodovi natolik upravený, že se diametrálně liší od toho původního? Jak prohlašuje historik Mike Loades: „Hrdina, který by reprezentoval odvahu [lidu], byl nezbytně důležitý. Právě odtud vzešel Robin HoodoodHhhh.“ Je vůbec nezbytné znát jeho pravou identitu?

Michaela Vondrušková

—————

Zpět