V Katalánsku objevili nový druh pravěkého primáta

21.12.2011 11:53

ČTK: MADRID - Před 11 miliony let se pohyboval v katalánském údolí Valle del Penedés malý sedmikilogramový primát, jehož fosilizované ostatky pomohly objasnit původ opic v Eurasii.
Nový druh primáta španělští vědci pokřtili Barberapithecus huerzeleri, informoval dnes španělský deník El Mundo.

Zubní ostatky samice nového druhu primáta z rodu Pliopithecus byly v Castell de Barbera na severovýchodě Španělska objeveny už v 70. letech minulého století, avšak teprve nyní se ho podařilo vědcům s definitivní platností zařadit. Opička obývala území dnešního Katalánska v třetihorním období miocénu.

Opička Barberapithecus huerzeleri
Všech 15 nalezených zubů patřilo samičce druhu, který tvoří evoluční přechod - badatelům "pomohl pochopit, odkud se vzali pozdější primáti" v regionu, vysvětlil Salvador Moya z Katalánského paleontologického institutu (ICP). Barberapithecus huerzeleri byl pojmenován na počest místa, kde byly jeho ostatky objeveny, a švýcarského paleontologa Johannese Hürzelera, spolupracovníka ICP.

Pliopithecus má původ v Africe, kde se před 25 až 30 miliony let jeho větev oddělila od prvních úzkonosých opic (Catarrhini) ve Starém světě ještě před evolučním oddělením opic rodu Cercopithecus (kočkodani), rovněž evropské skupiny, od lidoopů a lidí. Před 18 miliony let se pak pliopithecus rozšířil po Eurasii, kde do té doby žádní primáti nežili, a stál u zrodu několika různých druhů.

'Divný chrup'
Nejstarší známý pliopithecus na Iberském poloostrově byl nalezen ve stejné části Katalánska, v Abocador de Can Mata. Jde rovněž o zubní ostatek - stáří zubu bylo určeno na 12 milionů let. Pliopithekové měli velmi zvláštní chrup - dvě stoličky a jakýsi hřebínek ve sklovině dolních stoliček. Je známo, že se živili ovocem místo listí, jako jejich předpokládaní potomci.

V Castell de Barbera byly nalezeny fosílie i dalších živočichů, například hlodavců, hmyzožravců, vepřů či šavlozubých šelem. Vědci jsou ale přesvědčeni, že je do lokality nálezu "přinesl vodní proud - zvířata zahynula, když se napájela", poznamenal Moya.

Lidovky
ČTK

—————

Zpět